HETTY MULDER

Workshops

Aquarelworkshop te Middelburg

Op de valreep van 2010 nog een workshop aquarelleren gevolgd in Middelburg bij Joke Klootwijk. (www.aquarelleren.nl )

Lucie (zie links), van de Aquarelschildersgroep Almere, en ik trotseerden de lange reis en barre kou van begin december.

We reisden ‘licht’, al het benodigde workshop materiaal werd door Joke verzorgd.

Dat was vreemd voor ons, gaan schilderen zonder het gesleep met schildersgerei.

Joke ontving ons hartelijk en was er helemaal klaar voor, een prachtig stilleven stond opgesteld, en voor ieder van ons een eigen tafel met  verf, penselen en een plank met opgespannen papier van hoge kwaliteit(Fabriano Artisico). We schilderden maar een klein onderdeel van het grootse stilleven maar het inspireerde, en daagde uit om volgens aanwijzingen van Joke het opzetten van de aquarel eens geheel anders aan te pakken. 

Over  de tekening heen werd het gehele papier om te beginnen bedekt met een kletsnatte warme rood/oranje gloed, vervolgens werd de plank ‘geschommeld’ om de verf in de gewenste richting te sturen. De basis was gelegd. De rest van de middag was het met heel veel plezier zwoegen om het stilleven vorm te geven door verf toe te voegen of juist op te nemen en het plaatsen van accenten. Op het allerlaatst werden de minieme streepjes afdekpasta verwijderd voor een nog stralender effect.

De lange treinreis terug naar Almere gaf ons royaal de gelegenheid om de workshop te evalueren en.. om uit te rusten, wat waren we moe na een hele middag ingespannen schilderen.

Een leerzame workshop met een verrassend eindresultaat.

Almere, 30 december 2010.

stillevenoranje1
andere opzet van een aquarel
stillevenoranje2
eerder werk