HETTY MULDER

Workshops

Natuurtekenworkshop op de camping

natuurtekenen natuurtekenen2

Natuurtekenen ‘en plein air’, dat was het weekend van 23/24 juli j.l. aanvankelijk de bedoeling maar de zomer liet ons in de steek, we kregen een voorproefje van de herfst: regen met stormachtige wind.

We pasten de workshop aan en streken neer in de ruime kantine, daar zaten we droog en warm. 

De deelnemers droegen zelf prachtig vers materiaal aan om na te tekenen, bessen en bloemen uit bos en tuin. De regen striemde de ruiten en de stille hoop dat het de volgende dag beter weer zou zijn om toch nog te kunnen proeven hoe het is om op locatie te tekenen spoelde weg maar deed niet de minste afbreuk aan inspiratie of enthousiasme om te gaan tekenen.

natuurtekenen5 natuurtekenen6
   
natuurtekenen7 natuurtekenen8

Na wat uitleg van de mogelijkheden hoe een bloem of blad op papier gezet kon worden en het tonen van voorbeelden koos iedereen zijn favoriete bloem of tak en ging aan de slag in de nieuwe nog blanco dummy, best spannend en je kon een speld horen vallen, dat zijn de beste momenten. Af en toe een zucht want het is niet gemakkelijk te tekenen wat je ziet in plaats van wat weet c.q. denkt te weten, dat vereist concentratie. Hoe zit nou dat blad aan de steel, en hoe krijg ik dat stralende in de distelbol of dat pluizige zachte geel van de Gulden Roedepluimen… met wat aanwijzingen en tips kwamen we er uit.

Voldoening voor mij om iets van mijn jarenlange ervaring door te kunnen geven.

In de theepauze even naar elkaars werk kijken, daar leer je ook veel van! Dan weer verder voor de afronding en laatste accentjes. Het resultaat was ongelooflijk, er was goed gekeken en op details  gelet, de vorm en nerven van een blad, de diepte in de gedroogde artisjok, het kleine sterretje op iedere lijsterbes… 

Het begin is gemaakt in de boeken die een persoonlijke document gaan worden, waarin we de seizoenen gaan volgen. Iedereen kijkt uit naar een vervolg in het najaar maar voor die tijd nog wel wat buiten tekenen zodra het weer zomert!

natuurtekenen9 natuurtekenen10