HETTY MULDER

Novellen

Draden

060

 

 


Portugal:

 
we staan op een mooie camping aan de rand van een kuststadje,
er is internet op de camping en Roy wil wat e-mails beantwoorden dus ik laat hem achter op de camping en trek er op uit met de fiets.
Langs de oever van de zeearm die hier een flink eind  landinwaarts komt met aan de overkant Spanje, fiets ik naar Caminho, de vorige pleisterplaats was Viana do Castelo, prachtig klinkende namen hier.

En het stadje mag er zijn! Hobbelkeien, scheve  pandjes in nauwe straatjes waar soms nog een oude Portugese moeke door wandelt  met een emmer of doos op het hoofd gedragen, de rug recht, trots.
Wanneer ik de hoek omsla zie ik achter de ruiten van een klein huisje  een aantal vrouwen druk in de weer met grote bergen draad, er worden bollen van gewikkeld en op kleur gesorteerd.
Ik gluur naar binnen. Een mooi tafereel de felgekleurde bergen draad en de temperamentvolle vrouwen er tot kniehoog tussenin. Het lijkt een soort winkeltje  en ik stap nieuwsgierig naar binnen. Hier wordt hard gewerkt dat is duidelijk.. De bergen  draad zijn de resten van een textielfabriek waar T-shirts gemaakt worden, de vrouwen kopen het materiaal op en haken er met een hele dikke haaknaald tassen en kleden van, voor de verkoop, hier in het winkeltje maar ook op  de markt. Eén van hen spreekt een beetje Engels en ik vraag of de bollen  ook te koop zijn, in rap Portugees wordt overleg gepleegd en jawel die zijn te koop voor 2 euro per kilo! Nou, mooier souvenir kan ik me nauwelijks voorstellen:  doe mij maar 2 kilo en een haaknaald nr. 10! Ik voel me rijk als ik grinnikend weer naar buiten stap met in een plastic tasje een paar dikke bollen!
 

 

Caminho  14 mei 2009