HETTY MULDER

Novellen

Almere - De vlindertuin

Vlindertuin 2012

Het is 17 november 2012 en de laatste zaterdag van dit jaar dat we in de tuin werken. Het is lekker weer om te werken en nog niet te koud. Het merendeel van de vrijwilligers stort zich op de ‘heuvel’ die nu geschoond kan worden.

Het is de plek waar we doorgaans niets aan doen en met opzet laten verwilderen, brandnetels en distels vieren er hoogtij. Nu is het een uitgebloeide bende. Het lijkt zo’n klein stukje maar we hebben toch de hele morgen nodig om het gedaan te krijgen en het is behoorlijk zwaar werk, niet alles laat zich gemakkelijk wegtrekken. Brandnetels en doornen prikken zo nu en dan door de tuinhandschoenen heen en morgen… verzekerd van spierpijn.

Nog een gelukje dat we onverwachts hulp krijgen uit Dronten, twee studenten die dachten dat dit een goede werkplek was voor praktijk ervaring, dat is het ook wel alleen valt de afstand Dronten/Almere tegen dus blijft het bij deze ene keer, neemt niet weg dat we vandaag heel blij zijn met deze extra hulp! 

171112c 171112d
  aan het werk                                                                                            versterking uit Dronten

Tijdens de pauze met koffie blikken we terug op het afgelopen jaar en we kunnen tevreden zijn, gezellige werkmomenten met goed resultaat.

171112e 171112f
  de heuvel                                                                                                 groenafval

Nadat we het gereedschap bij elkaar gezocht hebben en de laatste kruiwagens met groenafval zijn weg gekruid wensen we elkaar een gezellige decembermaand en nemen we voor wat het werken in de vlindertuin betreft afscheid van elkaar tot in het vroege voorjaar van 2013.

De vlinders lieten op zich wachten

Op 20 oktober is er weer een werkochtend gepland, het is onverwacht warm,
20˚! Met een groep van maar liefst negen vrijwilligers gaan we aan de slag. Er
is nogal wat omver gelopen,  geregend, gewaaid.
overleg koolwitje
De tuin is een ‘najaarsrommeltje’ maar in sommige hoekjes ook nog erg mooi.
De herfstasterstruik is topzwaar en over het pad gevallen, daarachter staat een
roze chrysant nog maar net in bloei. Op de bemoste stronken zien we
paddestoelen, het is echt herfst.
paddestoelen herfsttuin
De fuchsia laat zich door geen hitte of regen van de wijs brengen en bloeit dat
het een lieve lust is met duizenden rode belletjes. De lindeboom heeft al haar
blad laten vallen, het ligt als een goudbruin glanzend natte cirkel te geuren
onder de nu kale boom.
Achter de Vlindertuin, in het polderpark, is ook nog een stukje bloemenweide
dat deel uitmaakt van de vlindertuin. Zomers een kleurig strook met allerlei
veldbloemen en doorgaans veel vlinders en libellen.
Gisteren (vrijdag) is het gemaaid door Landschapbeheer en nu moet alles nog
bijeen geharkt en afgevoerd worden. Gerard, Bob en Arie pakken deze klus
samen aan en verdwijnen uit zicht met het nodigegereedscha p.
bloemenwei 3vlinders

De jassen gaan uit, het is warm. Sommige planten laten we nog staan ondanks
dat ze uitgebloeid zijn, zoals de distels en de kaardenbollen. Mogelijk eten de
vogels daar nog de zaadjes uit.
Na de koffie en stroopwafel en het bijpraten gaan we er nog even tegenaan, er is
veel te wieden en ook op de paden duiken weer paardenstekken op.
Dan alle bergen afval nog wegkruien en zit het er weer op voor vandaag.
Van de omgeknakte bloemen is voor de liefhebbers nog een aardig herfstboeket
te maken we nemen wat mee naar huis , zonde om weg te gooien.
aster2 rozeaster

 


bloemenzee  hop
Bloemenzee                                                                                                Hop
 

 

Zaterdag 15 september waren we weer tezamen in de Vlindertuin om het nodige werk te verzetten. En nodig was het, de  witte paadjes die vorig jaar van een nieuwe schelpenlaag waren voorzien  waren groen van het onkruid en gras en op sommige plekken was het pad amper te vinden.  Dat was op zich al een klus die we niet in een paar uur afkregen ook al werd er hard gewerkt door de zeven vrijwilligers die er waren. Naar aanleiding van een artikeltje in de plaatselijke krant, meldde zich een nieuwe vrijwilliger aan waarmee het  klikte, zij werkte enthousiast mee, altijd welkom.

vrijwilliger  team
vrijwilliger                                                                      team
 

Hier en daar was het  erg hoog opgegroeide gewas plat geregend of gewaaid en dat geeft een slordige aanblik maar er is niet altijd een bruikbare stok voorhanden om e.e.a. op te binden, bovendien voor hoe lang? dus lijkt  het beter  om het af te knippen.

Dankzij Sandra die ook door de week nogal eens wat onkruid te lijf gaat, is er nu niet veel winde meer over en daar hebben veel struiken en planten baat bij  het ziet er veel beter uit, verloren gewaande planten krijgen weer lucht en duiken weer op.

We besluiten om woensdagavond, als het droog is, er nog even tegenaan te gaan om in ieder geval de paden nog schoon te maken.

Woensdag 19 september, zo gezegd zo gedaan.  Maar wat is het al vroeg donker! Kwart over acht schemert het al. De lucht vol prachtig avondrood aan de ene kant van de tuin en een klein maantje aan de andere. Toch is er genoeg tijd om nog een paar flinke kruiwagens vol onkruid af te voeren en de paden  zijn nu  weer begaanbaar.

maantje  avondrood
maantje                                                                                                      avondrood

 

onkruid  aster
onkruid                                                                                                       aster

 We ronden deze werkavond af met wat bijpraten over vakanties, wandeltochten en workshops  bij een kop koffie en daarna  gaat ieder weer zijn eigen weg.

De tekening inspireerde  me er een  gewassen pentekening  van te maken.

20aug12  aquarelenpen
tekening                                                                                                  aquarel en pen

Sandra fotografeerde nog enkele rupsen in de vlindertuin, maar van welke vlinder…? Overigens letten we niet alleen in de Vlindertuin op het komen en gaan van vlinders, in het voorjaar fladderde dit mooie Oranjetipje voor me uit in het Cirkelbos en wat te denken van deze kanjer;  rups van de ligusterpijlstaart, een nachtvlinder.

 

rups     574

     578
pijlstaartrups (hierboven)

oranjetip (onder)
oranjetip015


De Vlinders lieten op zich wachten, er volgde een regenperiode die her en der in Nederland voor overstromingen zorgde. De tuin was sompig. Ik miste een paar werkmomenten in juni  en in juli ging ik op vakantie naar Frankrijk en trof daar  heerlijk zomer weer. Na drie weken kwam ik weerom en nam dat zomerse weer mee terug! 
Het kwam aarzelend op gang maar in augustus waren de temperaturen tropisch!
 
Zaterdagmorgen 18 augustus werd er weer een werkochtend gepland. 
De opkomst is klein vanwege de vakantie en het is heet…erg heet, 35˚!
Alles is enorm gegroeid, veel is ook al weer op z’n retour of  uitgebloeid. 
Maar de tuin is toch fleurig en de najaarsbloeiers staan er veelbelovend bij.
 
(haiku)
tijm naast lavendel 
een mengeling van geuren
prikkelt mijn neus 
vltuinwinde 
De winde heeft te lang haar gang kunnen gaan en kruipt ongeremd door de tuin, omslingert alles wat ze tegenkomt en dat is te veel van het goede. We zijn hier niet blij mee en gaan aan de slag om de mooie planten uit die wurgende draden wirwar te bevrijden. 
Wat opvalt is dat er geen enkele stokroos is dit jaar, ik mis de vrolijke ‘rozen’ die boven alles uitsteken.
Dan is er nog de vrouwenmantel waarvan de bloemen er nu dor en bruin bijhangen. Nadat we die weggehaald hebben oogt de plant weer fris en kan eventueel nog aan een 2 e bloei beginnen. 

bramen

We drinken wat vroeger dan anders koffie en dorstlessend water vanwege de warmte en om 11.30 leggen we het gereedschap neer. De bramen die dit jaar groot en gitzwart zijn roepen om geplukt te worden, in mum van tijd hebben we allemaal een beker vol. Een mooie traktatie na een morgen tuinieren. 
DSC 1348

Maandag 20 augustus ga ik nog even naar de tuin om er te tekenen. Ik tref er Sandra die het natuurlijk niet kan laten hier en daar nog wat onkruid weg te trekken. Ze heeft kans gezien een paar mooie vlinderfoto’s te maken. 
  DSC 1337  DSC 1343 


 

De weken vliegen voorbij en het mailtje van Gerard met de oproep om te komen werken in de vlindertuin verschijnt alweer op mijn beeldscherm. Woensdagavond 16 mei en zaterdagochtend 19 mei.

 

 

 

 

 

 

Nadat eerdere afspraken letterlijk in het water vielen wegens regen komt het vrijwilligersteam op woensdag 8 april ‘s avonds naar de vlindertuin voor de eerste werkuren in dit nieuwe jaar.

De tuin oogt dor en bruin, alle uitgebloeide planten van vorig jaar, die in de afgelopen winter soms zo sprookjesachtig met rijp bedekt waren, moeten nu geruimd worden.

werk1

Aan de voet van de meeste planten en struiken zijn de eerste jonge scheuten zichtbaar. Perk voor perk wordt aangepakt, met acht vrijwilligers schiet dat lekker op en binnen de kortste keren kan er een enorme berg takken weggesjouwd worden en zien we de tuin opknappen. Het is een heerlijke avond en de meeste regenwolken passeren zonder een drup. Na een uur toch een (klein)buitje, geeft niet we waren juist aan de koffie toe en we schuilen, min of meer, onder een grote paraplu die we op de pergola hangen. 

werk2a                        

 

Na de koffie kan er nog drie kwartier gewerkt worden voor de volgende bui valt, dan stoppen we, het is mooi geweest voor deze eerste aanpak.

De fruitbomen die net buiten de vlindertuin staan worden gesnoeid door Lucas en voor de liefhebbers zijn er prachtige bloesemtakken om mee naar huis te nemen. Ik kies een mooie tak uit, lente-inspiratie voor een aquarel! 

werk3   

Zaterdag daarop, 21april zijn we om 10.00 uur weer present en gaan we verder waar we gebleven waren. Het weer is nog steeds wisselvallig maar Gerard heeft hier iets op verzonnen, met een zeil over de pergola creëert hij een iets grotere schuilruimte.

Een goed alternatief zolang de bomen hun bladerdak nog niet hebben.

Onder het werken door wordt er ook genoten van wat er allemaal al opkomt in de tuin. De lange rand met smeerwortel is prachtig en ook het longkruid staat er mooi bij. Er is een meidoorn terechtgekomen in de tuin en die willen we daar wel laten, we geven de dunne twijg een steuntje.

Look zonder look laat zijn kleine witte bloempjes zien en er is ook iets dat het meeste lijkt op een gele dovenetel met grijs gevlekt blad, het duikt op twee plaatsen op. Het streven is weer om de bodem bedekt te krijgen met planten zodat onkruid weinig kans krijgt en de tuin minder snel uitdroogt wanneer het misschien een hete zomer wordt. Van de bieslookplantjes die er vorig jaar ingezet zijn zien we er maar een paar terug. Sandra heeft wat dahlia’s over van thuis en daar wordt een plekje voor gezocht. Aan sommige struiken is goed te zien dat ze geleden hebben onder de 22 graden vorst van eind maart die alles en iedereen overviel op een moment dat we dachten de winter te hebben gehad.

Ook nu houden we het niet droog en moeten we vluchten onder de pergola waar we ons met koffie, vakantie- en groenverhalen vermaken.

werk4

werk5 werk6

werk7 werk8

22 april 2012 

2011

19 februari 2011

In de koude winter, die al begin december voor een dik pak sneeuw en strenge vorst zorgde, lag het werk in de vlindertuin uiteraard stil. Winterrust.

Op 19 februari 2011, de landelijke actiedag ‘Hart voor de natuur’ pakten we de draad weer op en werd er hard en met hart voor de natuur gewerkt in de Vindertuin.

Een groepje van 6 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen en fatsoeneerden de perken met de zeis en hark, het eerste grove opruimwerk voor een nieuw seizoen. Dat was wel nodig ook, het was een rommeltje van uitgebloeide bloemen en struiken en dode takken.

Kruiwagen na kruiwagen sleepten we weg en het knapte zienderogen op.

Het was weliswaar fris maar gelukkig droog en om te harken en sjouwen prima weer. De koffie met stroopwafel smaakte heerlijk en gaf de gelegenheid een beetje bij te kletsen nadat we elkaar de hele winter niet hadden gezien of gesproken.

Om kwart voor twaalf zat het werk er op en was er nog een kwartiertje over voor Petra om ons iets te vertellen over verschillende bomen rondom en de specifieke kenmerken. Buitengewoon interessant en leerzaam, de verrekijker werd daarbij omgekeerd gebruikt als loep voor de piepkleine knopjes.

Een prachtig bloeiende struik met tere witte bloesem had zich spontaan vermeerderd en enkele van deze jonge struikjes konden we overzetten naar een kale plek elders in de tuin, spannend en even afwachten of ze aanslaan. 

overwinteraar
overwinteraar

 

composthoop
de composthoop

 

koffietijd
koffietijd

 

 

opperhoofd
het opperhoofd 


16 april 

Op zaterdag  16 april waren we om 10.00 uur met het vertrouwde ploegje weer present  in de Vlindertuin, zoals altijd in strijd met het onkruid, we gaan het vast nog eens winnen.

De uurtjes vliegen om en het resultaat is zichtbaar, nu we de gang hebben lijkt het zinvol een extra werkmoment te kiezen,  op de  woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.

Het is een extreem warm voorjaar, april lijkt wel zomer en nog nooit zag ik bloesems en bloembollen zo vlug komen en helaas … gaan.

Op woensdagavond werken we weer hard en Petra heeft nog  een partij bodembedekkers meegenomen. Verder krijgen  we uitleg van haar hoe we die moeten sparen bij het schoffelen om ze de kans te geven ook echt de bodem te bedekken. We planten alles ondanks de droogte en hopen er het beste van.

Wanneer de grote pol siergras  afgeknipt wordt blijkt er onderin een nestje te zitten van een dwergmuis.  Een bezienswaardigheid om de camera voor te pakken. Het nestje is  prachtig bekleed met vogelveren. Het geheel doet het meest denken aan een vogelnestje op z’n kant; de ingang opzij!

 


    dwergmuisnest1          dwergmuisnest2

Dezelfde avond krijg ik uitleg hoe de vlinders geteld moeten worden van de zomer. Er is een plattegrond waarop het gebied rondom de eigenlijke vindertuin in vakken is verdeeld. Per vak moet genoteerd worden welke vlinders en libellen zich daar laten zien, het rondje kan in een uurtje gelopen worden.

Een klusje erbij eh... had ik niet al iets te doen?


 

20 april 2011 

sleutelbloem
sleutelbloem langs de vlinderroute

avondvltuin
tot zonsondergang!


 

28 juni 2011

Terug van vakantie. Vier weken de vlindertuin niet gezien! Zodra ik kan pak ik de fiets om te gaan kijken.

Het is avond, 19.30 uur en zoals altijd weer een verrassing.

Bloeiende planten kniehoog en nog veel meer bloemen in knop die op hun beurt wachten. Het is prachtig, weliswaar geen vlinders op dit uur van de dag maar wel de hommels die het nog druk hebben en letterlijk zoemend hun gang gaan.

Goed is het resultaat te zien van de noeste arbeid door de vrijwilligersploeg in het voorjaar verzet, het vele wieden en snoeien wordt nu ruim beloond, de tuin ligt er mooi bij.

Terwijl de lindebloesem haar heerlijke geur afgeeft glijdt het laatste zonlicht over de kleurtjes. Een solo stokroos temidden van de distels lijkt te vlammen.

 

vtjuni1

vtjuni2 

vtjuni3

 

vtjuni4

 16 juli 2011

Zaterdagmorgen 16 juli was het vrijwilligers team  aanwezig, aangevuld met een nieuwe enthousiaste vrijwilligster,  om de vlindertuin weer onder handen te nemen.

Met de regenbuitjes van de afgelopen tijd wil alles wel groeien, ook het onkruid. Het bleef die ochtend droog, het was warm en er werd  heel wat werk verzet, ook met oog op de filmopnamen die woensdag 20 juli gemaakt zouden worden van de Vlindertuin voor Almere breed tv. De vrijwilligers zijn er  ook dan weer om de handen uit de mouwen te steken en hopelijk laten de vlinders zich zien!

vltjuli16

vltuin20juli 

In mijn enthousiasme heb ik ergens mijn onkruidstekertje verspeeld, klein en met een groen handvat.. waarschijnlijk afgevoerd met het onkruid, vind die maar weer eens terug! Onmisbaar stukje gereedschap bij het tuinieren.

Morgen naar het tuincentrum om mijzelf op een nieuw setje te trakteren, liefst met oranje handvat.


20 juli 2011

De prullenbak is in brand gestoken…wat moeten we er mee? Hoewel we vaak van alles tussen de bloemperken vandaan halen, flesjes, blikjes en zelf luiers wordt er toch ook veel afval in de bak gegooid. Helaas blijft het ding steeds een object om mee te donderjagen voor jongelui die zich vervelen.  Al meerdere keren lag hij omver en nu ook nog half verbrand. Misschien zou een stalen afvalbak beter zijn.

Het is zover, woensdag 20 juli, we zijn weer met elkaar aan het werk en kijken uit naar de film ’ploeg?’ en jawel, daar meldt zich  een jongeman met camera. Nadat hij zich heeft voorgesteld aan Petra en gevraagd heeft of niemand er bezwaar tegen heeft gefilmd te worden gaat hij aan het werk, de camera hier en daar op het statief.

 

 

vltuinfilm2                vltuinfilm

 

Van alle kanten worden er opnames gemaakt, voor een kort  maar treffend filmpje is heel veel beeldmateriaal nodig zo blijkt.

We zij allemaal benieuwd hoe het er uit komt te zien.

De tuin lag er in lange tijd niet zo verzorgd bij, en na een uurtje horen we hier en daar zelfs de opmerking ‘wat kan ik nu nog eens gaan doen?’ dat is wel eens anders geweest, je kon op een willekeurige plek aan de slag. Het lijkt erop dat we de tuin onder controle hebben… voor hoe lang?

 

vltuin20juli2

 

vltuin20juli3

Klik hier voor een video over de vlindertuin (zomer 2011)


 

 19 september

Een verregende zomer, van het vlinders tellen komt weinig terecht, ze zijn er gewoon niet of nauwelijks.

Half september wordt er een lading schelpen afgeleverd om de paden weer te fatsoeneren. Helaas kan ik niet helpen de schelpen van de stortplaats naar de tuin en de paden te kruien. Op 19 september is het ‘s middags onverwacht mooi weer en ga ik er heen om nog een poging te doen vlinders te tellen en die zijn er dan ook, icarusblauwtje, koolwitje, atalanta, bont zandoogje de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia, ik zie ze allemaal.

Het is er prachtig, hier en daar al wat bloeiende herfstasters in lila en paars en het sedum dat op het punt staat te bloeien, het roze van de knopjes schemert al door het lichtgroen. De grote struik waar de rose chrysantjes aan komen staat met honderden knoppen klaar om in het najaarszonnetje open te barsten.

Verschillende pluimen schieten hoog op, achter in de tuin de witte van het pampasgras en bij de pergola de mooie auberginekleurige pluimen van scherpgras ook wel chinees riet genoemd. De kogeldistels zijn uitgebloeid, en bruin maar verder is er  nog veel kleur in de tuin en het geheel ziet er verzorgd uit.   

Op de kleine kring van boomstronkjes zit een jong stel iets te eten en drinken, de tuin wordt gebruikt.

zandoogje
Het bont zandoogje kiest voor de zonnehoed
 

chineesriet
Herfstasters en chinees riet
 


oktober 2011 

 

 fuchsia

chrysanten

In oktober fiets ik op een mooie herfstdag naar de vlindertuin, het is al dagen mooi rustig herfstweer en de bladeren kleuren prachtig zonder dat ze door een herfststorm worden weggeblazen.

Er zijn nog steeds veel bloeiende planten en de grote struik roze chrysanten staat helemaal in bloei. Met het donkerrood van het sedum op de voorgrond een plezier om naar te kijken. Aan de ander kant van de tuin staat de lindeboom in gele kleurtjes achter de sierlijke bellen van de fuchsia die enorm uitgegroeid is en zich overal heeft tussen gewurmd. Het is weer even genieten. Voor hoelang nog? Er was al een nacht met vorst aan de grond, de vogel drinkbak, thuis op de tuintafel stijf bevroren en de daken wit en de eerste glijpartijen in het verkeer.

De winter komt eraan of we willen of niet.

Er is nog een werkochtend gepland op 26 november, we zullen zien.


 schelpenpad
Het nog vies, grijze schelpenpad.

vogelnest
In de nu kale Linde is het vogelnest goed te zien.

 zaterdag 26 november

Om tien uur zijn er weer vele  ‘vrijwillige  handen’  om te werken in de tuin. Er is  een tweede lading schelpen gebracht, met de vorige lading kwamen we net de tuin niet rond. Het laatste stukje van het schelpenpad wordt nu ook van een nieuwe laag voorzien. Deze nieuwe schelpen die nu nog vies en donkergrijs zijn van de modder zullen na een regenbui  schoon zijn en een fris  en knisperend lint vormen rond de bloemperken.

Om 11.30 wordt de laatste kruiwagen gestort en glad geharkt en ligt de tuin er weer netjes bij. We hebben er goed weer bij, zeker gezien eind november, niet te koud en zelfs de zon laat zich even zien.

Er wachtte ons een verrassing;  werd er meer dan eens iets weggenomen uit de tuin, deze keer heeft iemand er iets ingezet, een paar pollen Japanse anemonen!  Kaartje erbij met de soortnaam, we zijn er blij mee en bedanken bij deze de gulle tuinman die het goed voorheeft met de Vlindertuin.

Tijdens de koffiepauze wandelt er een dame door de tuin, we wenken haar en bieden haar koffie aan, koffie hoeft ze niet maar ze is zeer geïnteresseerd in de tuin en zegt er vaak rond te lopen, te genieten van deze mooie plek en hier en daar een blad of bloem te plukken voor kruidendrankjes. Ze mag haar gang gaan, ze weet wat ze doet dat is duidelijk en ze vertelt van de gevorderde plannen waaraan ze meewerkt om in het polderpark een moestuin aan te gaan leggen met een groepje mensen.  Het zou een mooie aanvulling zijn en er is ruimte genoeg. We zijn benieuwd en wachten af. Ze wil graag in contact blijven met ons en eventueel in het voorjaar eens meewerken in de Vlindertuin. We wisselen e-mailadressen uit. Welkom, het team kan altijd vrijwilligers gebruiken.


 

 2010

 

Af en aan ben ik even in de tuin te vinden, om wat te schoffelen, en te genieten, en ik zie de zomerbloemen komen en gaan.

 

Half september wanneer ik na ruim 14 dagen vakantie benieuwd ben hoe  de vlindertuin erbij ligt heb ik weer zo’ n bijzondere ontmoeting, twee heren op de bank in geanimeerd gesprek met elkaar, de ene oer Hollands en de andere uit een zonniger oord, de Antillen schat ik, en  wanneer ik zachtjes voor mij uit zeg oh… wat is het prachtig, wat een kleurtjes,  kijken ze nieuwsgierig op. Ik vertel zo’n beetje wat mijn betrokkenheid bij de tuin is en ik verneem van de Hollandse meneer  dat hij dit plekje zo graag bezoekt om even te mijmeren,  het is er stil en mooi bij ieder jaargetij. Nu is hij bezig de ander  bekend te maken met de mooie natuur plekken van Almere Buiten, dit is er een van en dadelijk gaan ze ook nog  langs de kinderboerderij.

 

Toch meer mensen dan ik had gedacht weten de tuin te vinden, gelukkig! 

rupsen

Om te laten zien hoe belangrijk ook brandnetels als zogenaamde waardplant zijn voor de vlindertuin:  tientallen rupsen van de Dagpauwoog

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  

 26 juli 2010

Mensen die van Almere houden!

 

Vandaag ontmoette ik een echte ambassadrice van Almere!  Met haar vriendin  scharrelde ze door de vlindertuin, de camera onder handbereik. Beide waren op een scootmobiel waarmee ze behendig over de schelpenpaadjes stuurden. Ze blijkt een natuurliefhebster te zijn die alle mooie plekjes van Almere weet te vinden. Op dat moment herken ik haar als een trouwe bezoekster van De Trekvogel, het bezoekerscentrum van Flevo-landschap op de dijk  bij het gemaal De Blocq van Kuffeler.  Haar  vriendin, uit Zeeland, die een week bij haar logeert krijg   een ware rondleiding  door Almere, gisteren bezochten ze het nieuwe stadshart  want  ook architectuur heeft hun belangstelling en wordt kritisch bekeken.

 

We raken aan de praat en het blijkt dat ze de vlindertuin al vanaf het begin bezoekt, ze fotografeert  daar  graag  de  vlinders en insecten.  Ik houd ze niet langer op wanneer ik hoor dat  een bezoek aan de Regenboogbuurt ook nog op het programma  staat voor vandaag!

 

Maandag 26 juli 2010

bezoek kleurtjes

 


 

13 juli 2010

Het is een kwee. Nu ben ik toch benieuwd naar de peren, en of ik daar iets mee kan, gelei van maken of zo.

 

Eind juni worden er nieuwe planten geleverd door Landschap Beheer. Eigenlijk wat aan de late kant want het zomert al aardig. Met man en macht wordt gewerkt om de planten in de grond te krijgen en op de juiste plaats! Een hittegolf volgt en we zijn een paar dagen druk met de boel nat te houden totdat  ze een beetje gesetteld zijn.  Gelukkig kunnen we met een pomp en slang water uit de nabije sloot naar de tuin transporteren, dat werkt goed.

 

Half juli ziet de tuin er heel anders uit, een ware metamorfose, allerlei kleuren van bloeiende planten en weer mooi in model door het vele schoffelen, het is  een plezier er even te zitten, en te schetsen!

 

De tekenworkshop op 27 juni was een succes en ik hoop dat het 1 augustus ook weer lukt, aan de tuin zal het niet liggen. Vanmiddag zag ik ook al wat vlinders, o.a. de prachtige dagpauwoog, de gehakkelde aurelia, een blauwtje en een koolwitje en een distelvlinder. Verder nog een enorme blauwe libelle en de hommels deden zich tegoed aan de bloeiende Linde bomen die nu zo  heerlijk geuren.

 

vltjuli1 vltjuli2
vltjuli4 vltjuli5

 


 

19 mei 2010

Voor het eerst een dag dat ik zonder jas op mijn fietsje kan stappen om langs de vlindertuin te gaan. Iemand is mij al voor geweest vandaag, er liggen her en der hoopjes onkruid om afgevoerd te worden.

 

Verbazingwekkend hoe snel alles op dit moment veranderd, hoe vol de Vrouwenmantel al is en de Vlinderstruiken uitlopen. Vorm en kleur komen terug in de tuin. De Berkenbomen rondom ook al met een zweem van lichtgroen. Ik bekijk alles al weer met schildersogen…

 

Aan de buitenrand van de Vlindertuin staat een bijzondere struik in bloei met zacht rose/lila bloemen die ik nooit eerder zag. Die gaat op de foto om thuis op te zoeken in mijn bomen- en  struiken boek.

vltuinmei1 vltuinmei2

 


 

Almere 18 april 2010

Op zaterdag 17 april is het heerlijk lente weer en alles wat groeit en bloeit lijkt een spurt te nemen. Wat hebben we hier naar uitgekeken na een lange winter met veel sneeuw. Er is een werkochtend gepland en daar ga ik op af. De vlindertuin is een zee van bloeiende Paardenbloemen en alhoewel een  vrolijk gezicht is dat de bedoeling niet!  Met z’n tienen steken we de handen uit de mouwen, en  langzaamaan komen de andere, vaste  planten weer in beeld  op de planten na die recentelijk zijn ontvreemd, ja echt, de ontstane gaten staren ons aan!

 

Het is warm en al gauw worden de jassen er bij uitgetrokken. Na een uur zwoegen is het tijd voor een pauze met  de door Arie en Gerard  meegebrachte koffie en koek. Gezellig en even bijpraten .

 

Om 12 uur stoppen we, er is veel werk verzet en ook rondom de tuin is met de zeis goed werk verricht.  Toch blijft er nog heel wat te doen en we overwegen om tussen de maandelijkse werkochtenden door nog eens een extra uurtje te komen om de paardenbloemen die we over het hoofd zagen(!) nog te wieden. 

 

We besluiten nog op zoek te gaan naar meer bodembedekkers om de tuin mee te beplanten waardoor onkruid minder kans krijgt en we daarmee werk kunnen besparen. 

 

Na de informatieve Vlinder lezing vorige maand weten we wat waardplanten zijn en dat deze gespaard moeten worden om de vlinders meer kans te geven in de tuin. Het koolwitje  en de distelvlinder signaleerde ik al nu de andere soorten nog!

werk5 werk6
paardenbloem schets

 


 

Begin december haast ik mij naar de tuin, het heeft  ’s nachts gevroren en er ligt een laagje rijp  over alle uitgebloeide struiken alsof  er met poedersuiker is gestrooid. Prachtig.
De koude houdt aan en een paar  dagen later ligt er een flink pak sneeuw. Even langs de tuin gaan is moeilijk vandaag, het is overal glad. Ik neem de tijd en uiteindelijk wordt mijn moeite beloond de tuin ligt erbij als een kerstkaart.

 

2010
Maar…ik had mij niet hoeven haasten, het ene pak sneeuw na het andere volgt en op Nieuwjaarsdag flonkert de besneeuwde tuin in de winterzon, wat een mooi begin van het nieuwe jaar! De struiken buigen diep door onder het gewicht van de sneeuw. Aan de fuchsia hangen zelfs nog de rode bloempjes, zó onverwachts kwam de sneeuw.

 

Eind januari wandel ik op zaterdag ochtend weer eens naar de tuin. Weken van sneeuw, hagel en ijzel gaan voorbij, wanneer hadden we voor het laatst zo’n winter. Ieder poging van  bolletjes om boven de grond te komen wordt meteen gestraft met weer en pak sneeuw. Weinig waarnemingen, behalve dat er onder de struiken in de dorre bladeren tal van kleine vogeltjes scharrelen,  vinken,  meesjes en een roodborstje, een getjilp van jewelste wat me nog meer naar de lente doet verlangen. Verderop zie ik een groepje Koperwieken, een vogelsoort die hier alleen te zien is in koude winters, vernoemd naar zijn uiterlijk: prachtige koperkleurige veren rond de vleugels.
Begin maart lijkt de sneeuw toch definitief weg maar zolang de nachtvorst aanhoudt blijft het  ijzig koud.
De tuin is kaal en modderig maar na goed speuren ontdek ik toch lentesignalen; paarse krokussen, ze vallen amper op maar ze zijn er, een dag later zijn het er al meer, we gaan de goede kant op!

 krokus

 

 


 

half december; rijp en sneeuw 

003wintertuin 004fuchsia

 


 

Eind november fiets ik weer naar de tuin, de werkzaterdag half november kwam te vervallen omdat er teveel afmeldingen waren en het weer was zo slecht dat ik er in m’n eentje ook geen zin in had. Jammer want er is wel wat te doen nu we richting winter gaan. Een nieuwe werkzaterdag staat voor 12 december gepland maar dan heb ik andere bezigheden, nou ja ik kan tussen door wel wat doen al is het maar blikjes verzamelen voor in de afvalbak.
De zon schijnt uitbundig en ik koester me even in de zonnewarmte voordat ik langzaam mijn rondje loop speurend naar iets opmerkelijks om te fotograferen, zoals hier voor mijn voeten, een paar fluweelachtige elfenbankjes. Even verderop vind ik een struik in bloei alsof het voorjaar is. Wat zou het zijn? Thuis opzoeken en nog een fraaie struik met roze bloempjes, ik ken hem de Viburnum Bodnantense Dawn een winterbloeier die wel  al het blad verliest.

elfenbank 005klimop

 


 

vlindertuin4

 

 

26 oktober een natte herfstdag. Uitgebloeide pluimen, overrijpe mispels, bloeiende chrysanten, wat een sfeer! 

vlindertuin2 vlindertuin1
vlindertuin3
maar ook uitgebloeide bloemen kunnen heel mooi zijn

 

November is begonnen.

Windstille grijze dag, met een omweg naar de supermarkt voor mijn boodschappen om zodoende even in de vlindertuin te kijken. Er is nog steeds veel te zien.
Het is er minder stil dan anders, het gras om de tuin heen wordt gemaaid, dat komt goed uit want ik had steeds kletsnatte schoenen als ik even van de paden afging door het hoge gras. Er komt een mevrouw aan gefietst, doelbewust op de Vlindertuin af om er even rond te kijken. We raken aan de praat, ze heeft de tuin toevallig ontdekt tijdens de rit naar Almere–Stad en sindsdien stopt zij op weg naar Stad regelmatig om te kijken hoe  het er bij ligt.
Ze kent en herkent de vele planten en is duidelijk een ‘groen’ liefhebster.  Ze woont pas twee jaar in Almere en het bevalt haar wel, ze is toe aan wat aansluiting bij een hobby groep  of vrijwilligerswerk en ik probeer haar enthousiast te krijgen voor Het Flevolandschap, meedraaien in het Bezoekerscentrum De Trekvogel. Ze reageert niet afwijzend dus wie weet zie ik haar daar nog eens terug of hier in de tuin natuurlijk, een sympathiek mens, we zouden de draad zo weer oppakken.
Naast het bankje staan twee ongeopende blikjes cola, zouden de bezoekers nog terugkomen?  Na nog een paar foto’s te hebben genomen van o.a. bloeiende klimop wandel ik de tuin weer uit.

27 oktober

wat een verschil met gisteren het is 14 graden en er is zelfs een bleek zonnetje. De verregende chrysanten hebben zich weer opgericht. Het is een grote struik met heel veel kleine zacht rose bloemen. Achter me hoor ik een ekster schetteren, ik kijk om en zie dat hij  brutaal op het stuur van mijn geparkeerde fiets is gaan zitten. Ik loop even rond en verzamel het zwerfvuil. De volle vuilniszak is al afgevoerd, er zijn meer mensen die het hier graag opgeruimd houden.

Er is nog genoeg te tekenen of fotograferen en ik ga even op het bankje zitten, vandaag heb ik meer tijd. Het is een gefluit en getjilp van jewelste, de vlinders mogen dan vertrokken zijn de vogeltjes niet.


Recht tegenover me in een Berkenboom zit een roodborstje, steeds keert hij met nijdige geluidjes  terug naar hetzelfde takje: hier woon ik!

 

Haiku
een enkel blad
daalt neer op de vensterbank
overal herfst

 

Welgeteld nog vier Scabiosa bloemen, lichtpaars tussen al het bruin verdorde. De struikfuchsia bloeit nog steeds met heel veel rode bloempjes en ook het IJzerhard doet zijn naam eer aan, hoog opgegroeid zwaait hij nu in de wind. Ik loop het gebruikelijk rondje, misschien springt er nog iets in ’t oog. Rustig is het in ieder geval wel.

 

26 oktober

regenachtige dag, tussen de buien door toch maar even langs de tuin. Wat een sfeer, alles glanst van de regen, overal hangen regendroppels als parelsnoeren langs de laatste bloemen en de struiken.
De vuilnisbak naast de bank is overvol en er omheen ligt ook de nodige rommel. Dat ziet er niet leuk uit maar betekent wel dat er mensen naar dit mooie plekje komen en daar is het toch voor. Morgen nog even terugkomen met een schone vuilniszak.

12 oktober 2009

Een waar geschenk deze oase vlak bij huis, een plekje zonder verkeerslawaai, als een klein mozaïek  in het grote groene Polderpark. Langzaam loop ik er doorheen, het schelpen paadje knispert bij iedere stap onder mijn schoenen.
Het is oktober en onmiskenbaar herfst, de zomerbloemen zijn uitgebloeid. Nu is het tijd voor de chrysanten, herfstasters en bessenstruiken.
Een windvlaag schudt het bontgekleurd blad uit de bomen rondom, het vliegt naar alle kanten en hoopt zich op in de hoekjes van de tuin.
Het is stil, geen mens te zien, ik adem even diep in en uit.  Dan pak ik mijn schetsboekje uit mijn zak en schets in een paar lijntjes de entreeboog gemaakt van boomstammetjes. Ziezo, dat is een mooi begin van een nieuw natuurboekje,  heerlijk, een jaar lang de Vlindertuin volgen als het kan van week tot week!

Najaar in de vlindertuin

 

vlindertuin5

 

vlindertuin6